communicatie van katten

Waarom likken katten elkaar, wat betekent het de staart positie van mijn kat, en waarom ruiken katten elkaars achterste wanneer ze elkaar begroeten? Dit heeft allemaal te maken met de communicatie zowel tussen katten onderling.

Er is een groot verschil of katten met elkaar communiceren of met mensen. Communiceren met mensen gaat vooral via miauwen en aansporen tot het laten volgen naar de gewenste locatie zoals bijvoorbeeld de buitendeur of de keuken voor eten.

Waarom katten miauwen

Er kunnen veel verschillende redenen zijn voor jouw kat om te miauwen. Een kat kan namelijk wel 60 verschillende emoties uitdrukken met miauwen. De voornaamste reden voor het miauwen is voor het krijgen van voedsel. Wanneer kittens pas geboren zijn leren ze van hun moeder dat wanneer ze miauwen ze vaker eten krijgen. Hetzelfde geld voor mensen met katten. In verloop van tijd hebben katten geleerd dat wanneer ze miauwen in de buurt van mensen, ze ook een beloning krijgen (meestal in de vorm van eten).

Waarom spinnen katten

Het spinnen van katten is in het algemeen een positieve uitdrukking van communicatie. Het wordt zowel gebruikt door de kat als een bevestiging als een vragende “prrr” geluid wanneer de kat je probeert te verleiden om tot een bepaalde actie over te gaan.

Wanneer een moederpoes pasgeboren kittens heeft is gebleken dat het spinnen van de moederpoes de kittens kan helpen bij het verkrijgen van melk. Doordat het volume van spinnen erg laag ligt is het waarschijnlijk alleen de bedoeling dat het van een korte afstand te horen is.

In het wild spinnen katten naar elkaar om aan te geven dat het veilig is om in elkaars buurt te zijn, voor wanneer ze elkaar bijvoorbeeld helpen met het schoonmaken van hun vacht. Daarom spinnen katten ook vaak wanneer je ze aait op plekken die voor hun lastig te bereiken zijn zoals hun nek en boven op hun hoofd.