Hoe hou je katten uit je tuin?

Hoe hou je katten uit de tuin? Deze vraag wordt vaak gesteld door tuiniers en dierenliefhebbers. Katten kunnen bijvoorbeeld hun behoefte doen in de tuin, aan planten eten, en planten omgooien. Verder doden katten volgens NRC gemiddeld 100 miljoen vogels per jaar in Nederland. In dit artikel geven wij tips om je kat uit de tuin te houden.

Hoe hou je katten uit de tuin?

Katten kun je het beste uit je tuin houden door een combinatie van de volgende interventies:

 • Citroenplanten en schillen plaatsen in de tuin
 • Een tuinslang gebruiken
 • Geluid (hiervoor zijn speciale apparaten te koop)
 • Cacaobonen in de grond stoppen zodat de grond hard wordt

Waarom is een kat in de tuin een probleem?

Katten kunnen voor veel overlast zorgen in tuinen. Het komt vaak voor dat katten hun behoefte doen in andermans tuin. Dit heeft meerdere vervelende gevolgen zoals de stank en de kans dat wanneer de uitwerpselen in compost is weggegraven de kans bestaat dat het de oogst kan verpesten. Niet alleen mensen maar ook andere dieren kunnen last ondervinden van katten. Voornamelijk vogels en kleinere dieren moeten geregeld vluchten voor hun leven om te ontsnappen aan de kat.

In welke tuinen komen katten het meest?

Katten hebben een voorkeur aan tuinen die voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo houden katten zacht aarde en veel lage beschutting. Verder zijn tuinhuizen populair voor vogels en andere dieren te spotten.

Hoe hou je katten uit je tuin?

Wanneer gaan katten naar tuinen toe?

Katten gaan zowel in de winter als in de zomer de tuinen in, echter is het wel zo dat in de zomer er meer katten de tuinen in gaan omdat vaak tuindeuren en raampjes openstaan vanwege het lekkere weer. Er zit ook verschil in het tijdstip van de dag. Vaak houden katten de etenstijden van hun baasje aan. Hierdoor is het rond etenstijd altijd wat rustiger. Veel baasjes beslissen dan ook om na het avondeten de kat binnen te houden.

Waarom gaan katten naar andere tuinen toe?

Katten zijn territorium dieren. Ze hebben dan ook vaak hun tuin als deel van de territorium. Toch gaan katten naar andere tuinen om nieuwe plekken te verkennen en om op jacht te gaan naar bijvoorbeeld vogels.

Wat kan je tegen de katten doen?

Zoals al eerder in dit artikel aangegeven kun je het best een aantal dingen doen om de katten uit je tuin te houden. Water, geluiden en bepaalde geuren zijn goede starters. Maar ook dichte moeilijk doorheen te komen struiken en harde grond kunnen ook bijdragen aan het weghouden van katten in de tuin.

Hoe kan ik zien dat het probleem is opgelost?

Wanneer je de juiste interventies hebt gebruikt kun je los van het feit dat je de katten niet vaak meer ziet ook de tuin zelf checken op uitwerpselen en natuurlijk geur.

Conclusie

Om alles nog even samen te vatten:
katten kunnen een groot probleem vormen voor zowel tuinieren als andere dieren. Ze komen vooral naar tuinen toe met zachte grond, genoeg beschutting en goede uitkijkpunten. Wat je het beste kan doen is je tuin zo kat onvriendelijk mogelijk maken door onder andere geluid, geur en grond aanpassingen te doen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  Met je kat slapen, doen of juist niet?

   Is slapen met je kat wel goed voor je? Of is het gezond of juist onhygiënisch? Zijn er risico’s of voordelen? Als jij met je kat slaap ben je heus niet de enigste. Sterker nog de meeste kat-eigenaren slapen met hun katten. Dit is niet zo gek omdat je zacht warm en heel erg knuffelbaar [...]

  Wat je moet doen wanneer je kat is weggelopen

  Wat je moet doen wanneer je kat is weggelopen Mijn kat is kwijt, wat nu? Kom je erachter dat je kat weg is? Ga dan meteen op zoek in de buurt. Neem brokjes mee waar je mee kunt rammelen (in een doosje of etensbakje) en roep de naam van je dier. Duurt het langer? Doe [...]

  Wat moet je doen na het overlijden van je kat

  Wat moet je doen na het overlijden van je kat In dit artikel bespreken wij wat je het beste kunt doen als je kat komt te overlijden. Verder zal er nog informatie in dit artikel staan die mogelijk relevant kan zijn in deze vervelende periode. Hoe oud wordt een kat gemiddeld? Hoe oud een kat [...]