Je kat steriliseren

Heb je genoeg aan één of twee katten? Dan is het een goed idee om je kat te steriliseren van je kat zodat geen nakomelingen kan maken.

Je kat steriliseren

Wat gebeurd er bij het steriliseren?

Bij het steriliseren van je poes worden de eierstokken de eierstokken weggehaald. Bij je kat worden de testikels weggehaald. Beide operaties gaan onder narcose zodat de kat of poes niks ervan voelt.

Waarom zou je het doen?

Het steriliseren van je kat brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo kan je kat niet meer zwanger worden, je kat heeft geen last van krolsheid en de kans op ontstekingen ligt lager.

wat kost een steriliseren kat?

Wanneer je hebt gesloten om je kat te laten steriliseren kan je rekening houden met een bedrag tussen de 70 en 150 euro. Dit hangt echter sterk af van de dierenarts. Vaak vermelden de dierenartspraktijken de prijs op hun website.

wanneer is het beste moment?

Vaak wordt er gevraagd wat het beste moment is om je kat te laten steriliseren. De meningen verschillen hier sterk over maar over het algemeen is het beste moment vlak voor of na ze geslachtsrijp worden. Dit zal dan tussen de 4 en 7 maanden zijn. De reden om het zo vroeg te doen is omdat je kat dan nog jong is en de medische risico’s daardoor kleiner zijn dan als je kat al wat ouder is.

Wat zijn de gevolgen van steriliseren?

Nadat de operatie geslaagd is is het belangrijk om je kat thuis kan komen in een rustige omgeving. Zorg bijvoorbeeld voor een warm plekje en houdt je kat een weekje binnen. In het begin kan hij nog wat sloom zijn door de narcose, maar dat zal snel over zijn.