kind met kat

Wanneer je aan iemand vraagt die opgegroeid is met een kat, hoe het was om een kat te hebben terwijl je kind was krijg je meestal te horen over het oneindige spelen, knuffelen en samen slapen met de kat.

Hoewel dit erg vaak het geval is en het ook vooral goed is voor zowel het kind als de kat, kan het soms voorkomen dat het mis kan gaan. Het is daarom belangrijk dom regels af te spreken met je kind als het gaat om spelen met de kat. Door regels te stellen zorg je er niet alleen voor dat jouw kind de kat op een verantwoordelijke en diervriendelijke manier leert opvoeden, maar ook je kat een zeer gelukkig huisdier zal worden.

Stel regels op samen met je kind

Als kaseigenaar zal het je niet verbazen dat katten soms nogal wispelturig kunnen zijn. Deze verandering van stemming komt vaak voor wanneer de katten zich voor langere tijd ergens aan irriteren. Kinderen hebben vaak niet door wanneer een kat zich begint te irriteren tot het te laat is. De kinderen kunnen katten soms wel uren lang aaien zonder enig benul of de kat dit wel fijn vindt. Ook de locatie van het aaien kan een rol spelen of de kat het tolereert of niet. Katten vinden het namelijk fijn om op plekken geaaid te worden waar ze zelf moeilijk bijkunnen, zoals de hun hoofd, nek en rug.

Verder is het belangrijk om jou kind aan te leren dat aan de staart of vacht trekken en het prikken, duwen of achterna zitten van de kat niet toegestaan is.

Voor je kat is het belangrijk dat hij een plek heeft waarin hij zich kan afzonderen. Hierbij is het belangrijk dat jouw kind dit ook snapt. Wanneer de kat op zijn eigen plekje zit mag jou kind niet met de kat spelen.

Leer hoe het wél moet

Te veel regels kan ook wel weer voor verwarring zorgen. Laat daarom je kind zien hoe je wél met de kat om kan gaan, door zachte aaien op de juiste plekken. Laat ook zien dat de kat signalen geeft wanneer hij het naar zijn zin heeft, zoals spinnen en kneden met hun poten.

Conclusie

Door je kind regels te geven en te leren hoe ze met de kat moeten omgaan zal je voorkomen dat je kind risico zal lopen tijdens het spelen met de kat, en zorg je ervoor dat het voor de kat ook een stuk aangenamer wordt.