kosten van je kat

Wanneer je van plan bent om een kat in huis te nemen is het een goed idee om een grip te krijgen over wat je kosten zijn om hiermee rekening te houden. Bij het verzorging van jouw kat komt namelijk wel het een en ander kijken. Zo heb je natuurlijk de dagelijkse voeding, kattengrit en snoepjes, maar ook verzekeringen, dierenarts en natuurlijk speeltjes en meubilair. In dit artikel bespreken we hoeveel een gemiddelde kat kost zodat jij een betere grip kan krijgen over je financiën en klaar bent voor jouw nieuwe kat.

Aanschaf van jouw nieuwe kat

Om te beginnen zullen we eerst kijken hoeveel jouw nieuwe kat in de eerste instantie nou eigenlijk kan gaan kosten. De prijs van jouw kat kan erg uiteenlopen. Als je namelijk een kat uit een nestje koopt ben je meestal zo rond de 50 euro kwijt, bij het asiel tussen de 50 en de 100 euro maar als je een echte raskat koopt met een sterke familielijn kan je al gauw 700+ euro’s neer gaan leggen.

De eenmalige kosten van jouw nieuwe kat

Nu je jouw nieuwe kat hebt gekocht (of in in ieder geval een keuze hebt gemaakt) zal je een aantal eenmalige kosten moeten doen zoals: een mand, reistas, kattenbak, eet-en-drinkbakjes, een kattenborstel en natuurlijk meerdere speeltjes. Dit zal rond rond de 200 a 300 euro zijn.

Mogelijk zal je jouw kat ook moeten gaan chippen en inenten, ontwormen etc. Voor deze eenmalige medische check zal je ongeveer 150 euro kwijt. Houdt er natuurlijk rekening mee dat je jouw kat een aantal keer per jaar naar de dierenarts zal gaan brengen dus je zult mogelijk wel meer kwijt zijn op het medische vlak, maar daar later meer over.

De eenmalige kosten komen hierdoor tussen de ~ 500  en 800 euro (afhankelijk van jouw kat).

De terugkerende kosten van jouw kat

Met de eenmalige kosten achter de rug, zal je te maken gaan krijgen met terugkerende kosten. Deze zullen voornamelijk in het teken staan van voeding en medische verzorging. Denk hierbij aan kattengrit, voeding, vaccinaties, ontwormen, ontvlooien en overige bezoeken aan de dierenarts. Deze terugkerende kosten zullen ongeveer rond de 500 euro per jaar liggen.

Mogelijke overige kosten

Los van de eenmalige en terugkerende kosten van jouw kat kunnen er nog kosten bij komen. Denk hierbij aan een kattenhotel voor wanneer je op vakantie gaat en nog eventueel een kattenverzekering. Stel je gaat een week op vakantie dan zal een kattenhotel ongeveer tussen de 50 en 100 euro vragen. Een verzekering kost tussen de 10 en 50 euro.

Conclusie

Afhankelijk van het soort kat dat je neemt en een aantal andere overwegingen zal je het eerste jaar ongeveer 1200 euro kwijt zijn aan jouw nieuwe kat. Uiteraard kan dit bedrag erg verschillen, maar dit zal een basis zijn om jezelf voor te bereiden op de kosten van jouw nieuwe kat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.