op vakantie met kat

Op vakantie met je kat kan lastig zijn aangezien katten niet bepaald houden van verre reizen. Katten zijn erg gesteld op hun territorium en voelen zich kwetsbaar als ze zich buiten hun vertrouwde omgeving bevinden.

Er zijn meerdere manieren van reizen zo heb je de keuze tussen: een auto, de trein, het vliegtuig en met de boot. Hieronder bespreken we hoe je de reis het beste kan voorbereiden in elke categorie.

Allereerst de algemene informatie die betrekking heeft op elke manier van op vakantie gaan met je kat. Om de trip zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken voor jouw kat is het van belang om een goede reismand aan te schaffen. Zorg ervoor dat jouw kat vertrouwd raakt met deze reismand door er bijvoorbeeld af en toe een snoepje in te doen en het de reismand te vullen met een vertrouwd dekentje of iets dergelijks.

Een trip met de auto

Als je op vakantie gaat met de auto en je neemt je kat mee, dan is het belangrijk om je kat niet los in de auto te laten. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties veroorzaken. Zorg dat je kat op een goed geventileerde veilige plek in de auto zit waar hij niet te veel mee kan kijken naar buiten, aangezien de meeste katten daar gestrest van kunnen raken.

Met de trein

Reizen met de trein kan in principe in veel gevallen gewoon gratis of hooguit een paar euro let wel op dat je kat in een reismand moet zitten die maximaal de afmetingen: 45 x 30 x 25 cm heeft. voor meer informatie over welke regels verschillende treinmaatschappijen hanteren kunt je dit artikel lezen van de NS.

Met het vliegtuig

Voor in het vliegtuig zijn de regels eigenlijk vrij simpel. Als je kat meer dan 10 weken oud is en maximaal 8kg weegt dan mag hij in een reistas met de afmetingen: 46 x 28 x 24 mee in de cabine. In de andere gevallen zal hij in het ruim moeten worden geplaatst. Voor meer informatie kun je dit artikel raadplegen van de KLM.

Een tocht met de boot

Als je op vakantie gaat met je kat in een boot is het allereerst belangrijk dat je kat ten alle tijden een borsttuigje met een handvat draagt. Dit zorgt ervoor dat als je kat in het water valt, dat hij dan blijft drijven en dat je jouw kat ook gelijk weer uit het water kan tillen. Verder is het van belang dat je kat gewend raakt om in de boot te zijn. Het kan helpen om in je boot een vast plekje te geven aan je kat waarin hij zich kan terug trekken.