slapen met je kat

 Is slapen met je kat wel goed voor je? Of is het gezond of juist onhygiënisch? Zijn er risico’s of voordelen?

Als jij met je kat slaap ben je heus niet de enigste. Sterker nog de meeste kat-eigenaren slapen met hun katten. Dit is niet zo gek omdat je zacht warm en heel erg knuffelbaar zijn. Verder geeft je kat ook nog eens een rustgevend constant geluid door te spinnen.

Tot dusver klikt het allemaal erg goed, echter brengt het slapen met je kat ook de nodige risico’s met zich mee. Katten ( voornamelijk katten die buiten komen) hebben een verhoogde kans om bacteriën en parasieten mee te nemen het huis in. Verder kunnen katten je nachtrust ook juist verstoren door je wakker te houden met hun speelse uitbarstingen.

In dit artikel bespreken we alles over slapen met je kat. Wanneer je dit artikel gelezen hebt ben je helemaal op de hoogte van wat de plus en minpunten zijn van slapen met je kat en dan kan jij zelf beslissen of je jouw kat nog toelaat tot je bed.

Waarom katten bij je slapen

Katten zijn van nature nacht dieren. Ze jagen vooral in de nacht waardoor ze s’nachts erg actief kunnen zijn. In de natuur zijn ze echter niet de enigste nachtdieren waardoor ze kwetsbaar zijn. Katten komen dus met een heel specifieke reden naar jouw toe in de nacht: katten voelen zich veilig bij jou in bed.

Waarom je wel met je kat in bed zou moeten slapen

Wanneer je met je kat in bed slaapt geeft dat een aantal voordelen. Als je kat rustig is en je zeker weet dat hij zich op zijn gemak voelt kan dit jou nachtrust en gemoedstoestand aanzienlijk verbeteren.

Rustgevend

Je (slapende) kat in bed geeft vooral rust en helpt bij eenzaamheid omdat je de aanwezigheid voelt van je kat wat goed je is aangezien wij mensen groepsdieren zijn. De katten geven ook een fijn eentonig geluid af wanneer ze tevreden zijn, in bed spinnen ze vaak, al helemaal wanneer je ze gaat aaien. Dit laatste heeft dan ook weer positieve effecten op jouw. Aaien van dieren helpt bij het verlagen van stress en zorgt dat jouw slaapritme verbeterd.

Versterkt de band

Slapen met je kat versterkt de band. Al helemaal als je niet vaak thuis bent is het belangrijk voor jouw kat om toch die paar uur bij elkaar te zijn. Ook voor jou is het belangrijk om een goede band op te bouwen. Vlak voor het slapengaan is het dan ook een goed idee om nog even met je kat te spelen, hierdoor zal je kat ook moe worden waardoor hij sneller zal gaan slapen.

Waarom je niet met je kat in bed zou moeten slapen

Hoewel slapen met je kat erg positief is kan het ook voorkomen dat je kat je nachtrust verstoord door midden in de nacht besluit om te gaan spelen of dat het tijd is om te eten. Hier zijn een aantal redenen om juist niet met je kat te gaan slapen.

Verstoren van jouw nachtrust
Als jouw kat je nachtrust verstoord is het geen goed idee om te overwegen om dit niet meer toe te staan of maatregelen er tegen te nemen zoals speeltjes en een geautomatiseerde eetbak aan te schaffen. 

Bacteriën en parasieten
Is jouw kat een buitenkat? Dan bestaat de kans dat jouw kat bacteriën en/of parasieten met zich mee brengt naar bed. Het is daarom belangrijk om dagelijks jouw bed te verschonen om dit tegen te gaan.

Gewoonte
Katten zijn gewoontedieren. Wanneer ze eenmaal gewend zijn om bij jou in bed te slapen zullen ze er alle voor doen om bij jou te kunnen slapen. Wanneer ze dit niet meer kunnen zal het een erg moeilijke periode zijn voor je kat voordat hij weer een apart plekje heeft gevonden om te slapen. Je kunt je kat wel helpen door een kattenmand aan te schaffen waar hij zich veilig voelt.

slapen met je kat

Hoelang katten slapen

Gemiddeld slaapt een kat ongeveer 18 uur per dag. Gedurende hun leven brengen ze wel 40% tot 60% slapend door. Los van het echte slapen zijn ze vaak ook aan rusten om energie te sparen om te jagen in de nacht of in de tuin.

Wat katten in de nacht doen

In de nacht zijn je katten actiever dan dat je zou denken. Vaak worden ze wakker en willen spelen, eten of gewoon erg graag geaaid worden. Je kunt je kat helpen door speeltjes op bed te leggen en een geautomatiseerde eetbak neer te zetten zodat je kat jouw niet hoeft wakker te maken.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er voordelen en nadelen aan slapen met je kat. Wij raden aan om wel met je kat te slapen vanwege het positieve effect dat het met zich meebrengt. De nadelen kunnen namelijk goed worden opgelost waardoor het alleen nog maar een genot wordt om met je kat te slapen.

Relevante links

Automatische eetbak

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  Hoe hou je katten uit je tuin?

  Hoe hou je katten uit de tuin? Deze vraag wordt vaak gesteld door tuiniers en dierenliefhebbers. Katten kunnen bijvoorbeeld hun behoefte doen in de tuin, aan planten eten, en planten omgooien. Verder doden katten volgens NRC gemiddeld 100 miljoen vogels per jaar in Nederland. In dit artikel geven wij tips om je kat uit de [...]

  Wat je moet doen wanneer je kat is weggelopen

  Wat je moet doen wanneer je kat is weggelopen Mijn kat is kwijt, wat nu? Kom je erachter dat je kat weg is? Ga dan meteen op zoek in de buurt. Neem brokjes mee waar je mee kunt rammelen (in een doosje of etensbakje) en roep de naam van je dier. Duurt het langer? Doe [...]

  Wat moet je doen na het overlijden van je kat

  Wat moet je doen na het overlijden van je kat In dit artikel bespreken wij wat je het beste kunt doen als je kat komt te overlijden. Verder zal er nog informatie in dit artikel staan die mogelijk relevant kan zijn in deze vervelende periode. Hoe oud wordt een kat gemiddeld? Hoe oud een kat [...]